Jdi na obsah Jdi na menu

Západní Tatry - Roháče

30. 8. 2009
Jen několik málo kilomentrů za československými hranicemi se rozkládají nadherné hory Roháče v Tatranském Národním Parku, neboli TANAPu.
Pojedete-li směrem z Ostravy nebo Olomouce, nejlepší cesta je přes hraniční přechod Makov, Bumbálka, směrem na Žilinu, Martin a za Martinem sjet směr na Dolní Kubín.
Západní Tatry, nádherné Roháče, které se rozkládají nedaleko Oravy - přehrady, kus kraje i překrásného hradu.
Ubytování seženete buďto v soukromí, penzionu nebo hotelu. My jsme bydleli v Habovce, z místa, kde bylo možno startovat na mnohé výlety.

VÝŠLAP
Ten kdo jede doObrazek Tater jistě počítá s nějakou procházkou. A když už jsme v TANAPu, prožijte den obklopeni rajskou přírodou a udělejte si výšlap Zverovka - Roháčská dolina - Roháčské vodopády - Roháčská plesa - Smutná dolina - Zverovka. U Zverovky je hládané parkoviště, lenochům poradím, že cestu si jde asi o 2 km zkrátit tak, že vyjedete na parkoviště vyšší.Obrazek Výšlap zvládne každý, dokonce jsme zde potkávali rodiče turisty s dětmi na zádech. Cesta trvá asi 6 hodin a stojí opravdu za to. Většina lidí chodí opačným směrem -tedy zvolna nahoru k plesům a pak hodně prudce dolů kolem vodopádů. My jsme šli naopak a nemohli si stěžovat. Lepší je lézt po "kotarech" pomaličku nahoru, než skákat dolů...


ORAVICE
ObrazekPo dni zapalených nohou jistě oceníte koupel v termálních lázních v Oravici v nově vybudovaném aquaparku Meandr přímo pod sjezdovkou (což ocení také v zimě lyžaři). Voda tady má od 30 do 38 stupňů a je zde i atrakce, kterou jinde na Slovensku nenajdete - umělé vlny (ovšem 1x za hodinu, vždy v celou, 10 minut).
Koupání se od Habovky, či Zuberce nachází asi 8km daleko, takže blízko :o).

MUZEUM ORAVSKÉ DĚDINYObrazek
Ve skanzenu v Zuberci, který budete projíždět směrem na výšlap do Roháčské doliny, uvidíte spousty dřevěných domků z různých dob a vesnic z okolí Oravy. Chajdy zde byli přemístěny a je zde muzeum podobné u nás třeba Rožnovu pod Radhoštěm. Každou středu a sobotu jsou zde Řemesla na vesnici - obyvatelé zde normálně žijí, pracují, uvidíte soudobé zvyky a můžete si zakoupit suvenýr z keramiky, drátů, dřeva, atd.

PŘEHRADA
ObrazekKdo je na Oravě prostě musí vidět Oravskou přehradu. Vodní dílo patří k jedním z největších na Slovensku. Je zde možnost koupání a provádění různých vodních sportů, takže zde lze prožít celý den.


POLSKO - ZAKOPANEObrazek
Z této části Sloveska je co by kamenem dohodil do Polska a dokonce do známého města Zakopane, známé pro své skokanské můstky. Město vás pohltí svou horskou, až alpskouObrazek atmsférou. Po hlavní ulici pendlují pořád davy lidí chodící od můstků k lanovce za trhem, která vás zaveze zubačkou na kopec a dolů sjedete dvousedačkouvou lanovkou. Výjezd jsme neabsolvovali, ale jistě poskytne krásný výhled na město. Zakopane mě nadchlObrazeko svou ucelenou architekturou - všude dřevostvby - ať už nově postavené hotely nebo malé sruby okolo cesty. Tady si ušetřete peníze pro suvenýry - na trhu koupíte sýry, dřevěné nádobí, korálky a další opravdu za hubičku (vařečka 2 ZL, komplet korálků 5 ZL, sýr oštiepok 6 ZL).

ORAVSKÝ HRAD
ObrazekPřekrásný na skálé se tyčící hrad zajímavý tím, že se skládá ze 3 různě vysoko poležených částí. Prohlídka trvá necelé 2 hodiny, ale stojí za to. Zaujala i několik malých dětí, kteří za hradbami vypadali jako neposedové. Ubidíte jak soudobé interiéry, tak výstavy mění se dle sezón. Občas jsou zde i noční prohlídky, nebo také prohlídky s ukázkou dobového života. K hradu lze sjet pltěmi (vory) asi 5km po řece Oravici, což vám poskytne kapku adrenalinu, ale hlavně překrásný pohled na hrad.Obrazek

HRAD STREČNO
Po zpáteční cestě, anebo i po cestě tam, stojí za to vylézt na skálu, na které stojí hrad Strečno. Sjezd je hned z hlavní cesty na parkoviště, kde asi 15minut půjdete nahoru k hradu. Lze jít i na prohlídku, nebo jen tak do okolí hradu, které okouzlí svým výhledem.

Tatry mě velice zaujaly, zvláště tato oblast. Není zde daleko ani do Bešeňové nebo Tatralandie = dalších termálek, nebo do Nízkých Tater. Věřím, že i v zimě to tady bude super a už se tam pomalu chystáme.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář