Jdi na obsah Jdi na menu

Na skok v Bratislavě

27. 12. 2008

Každý má rád cestování, víno a zpěv. Proto těm, co můžou podniknou výlet na víkend začátkem podzimu, doporučuji právě tenhle:

 

Obrazek

Vyjeli jsme z domu dopoledne a po cestě jsme si udělali pár zastávek - Trenčín, ObrazekPiešťany a Modrá. Trenčín je celkem normální město s pěkným centrem, zámkem a také s nečekaně hlubokou historií. Ve skále, je vytesán nápis z dob římských, který lze vidět, projdete-li hotelem pod hradem. Piešťany jsou typické lázněmi a Modrá je vinařské městečko, které je součástí Malokarpatské vinné stezky.

 


Náš cíl však nebyla Bratislava, ale Pezinok, ve kterém zrovna probíhalo vinobraní. Dorazili jsme zde ve večernách hodinách a ihned šli na trhy, které byli kolem celého centra Pezinku, i v zámecké zahradě. Jsou zde k dostání suvenýry, kožešiny, keramika a jiné tradiční i netradiční zboží, ale hlavně jsou zde na každém kroku stánky opatřené cedulemi s názvem vinařství v okolí, kde se prodávají burčáky a také čerstvá mladá vína. Také je zde spousty stánku s typickými pochutinami jako lokše na sladko i na slano a další. Vinobraní doprovází program kapel na hlavním náměsí a je ukončeno překrásným průvodem. Naším průvodcem byl zkušený vinař, který nás vzal do stylového vinařství, sklípku, na ochutnávku a pak do dalších třech, ale je jich tady nesčetně - na každém rohu, ve sklepě, ve vratech...
             Druhý den jsme se stavili na skok Bratislavě. ObrazekMěli jsme asi šest hodin, ale stačili by tři. Protože víme, že v centru jsou všechna parkoviště dost tučně placená, zaparkovali jsme pod restaurací UFO u Dunaje, kde jsem si z minule pamatovala, že je stání zdarma. Po přejití mostu jste v podstatě pod hradem a kousek u Národního divadlo. Prošli jsme vše co jsme chtěli, tedy hrad, sídlo Parlamentu SR, uličkami k Michalské bráně a zpět kolem divadla. Protože jsme měli dostatek času dělali jsme si spousty zastávek. Byly nějaké ostavy Eura před přijetím do SR a na Hviezdostavově náměstí u Národního divadla byly nějaké hasičské závody, kde strhli docela velký trpas, protože velmi ostrým proudem sleli publikum. Viděli jsme vše krásné, shrnuto ve schůdném okruhu. Sídliště "Blavy" mě nelákají, snad ještě zoo, ale to příště.

Bratislavský hrad                                                Výhled od hradu na Dunaj
ObrazekObrazek









Parlament                                                        Pohled od hradu na město
ObrazekObrazek









Michalská bObrazekrána                                           Slovenské národní divadlo
Obrazek









Pokud máte možnost jet na výlet a chcete spojit dvě příjemnosti v jednu, neváhejte a podnikněte tento dvoudenní výlet!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář