Jdi na obsah Jdi na menu

Egypt - Taba - Kahira

28. 9. 2008

Už třetím rokem jsme se vydali na pobytovou dovolenou u moře v září a musím říct, že opět nelitujeme! Tentokrát jsme si jako destinaci vybrali Egypt, Sinajský poloostrov, středisko Taba. Dovolená v září přináší nejen bezva cenu u lastminute zájezdů (pro srovnání: seznámili jsme se s trojicí jež platili dovolenou za katalogovou cenu - stejné služby(all inclusive) ale na 14dní (my na 7dní) za osobu 26,000,-, jiní týden před odletem 14,000,-, my tři dny před odletem 11.000,-), ale také příjemnější klima. Odletěji jsme 15.září a v noci bývalo 39°C.
             Přístáli jsme v noci a hned zaObrazekčala egyptská přehlídka zaměstnanců - měli jsme pocit, že všude by mohlo být o 2/3 zaměstnanců méně. Vlezli jsme do letištní haly, kde 2 drželi dveře, 4 seděli na lavičce, 2 kontrolovali pasy a 2 se dívali, další kontroloval víza a při vchodu k zavazadlům seděl další kontrolor, který se jen usmíval. U pasu s kufry stáli 4, kteří pro naše nepochopení sundávali zavazadla z pasu a kupili je u sebe všechny dohromady. U záchodu seděli 3 a další dva běželi k autobusu, aby nám za bakšiš mohli naložit tašky do kufru autobusu. To je taky úsměvné - pro veškerou službu natahujou ruku - podají vám toaleťák, chtějí dolar, naloží kufr, chtějí 5 $. Naštěstí to není povinné a dávat jim nemusíte nic.
             ObrazekHotel byl moc krásný 4*, udělal na nás dojem. Kufry nám přivezli na pokoj, čekaly na nás i lahve s vodou. Ráno se nám rozprostřel nejúžasnější typ krajiny, jaký jsem u moře viděla. Skalnaté hory červenohnědé barvy všude kolem, jediná pěkně pěstovaná zeleň na obrovské hotelové zahradě, průzračně čisté moře s bílými, růžovými či modrými korály a miliony barevných rybek!!! Pláž měla tmavěžlutohnědý písek a dohlédli jsme na Saudskou Arabii (byla vzdálená 18km). ObrazekJídlo bylo perfektní, seznámili jsme se s šéfkuchařem, který byl Turek a pracoval nejen v tamnějším hotelu, ale i v New Yorku, Istambulu, San Francisku atd. Jediná škoda byla to, že nikde nebylo žádné město, jednalo se opravdu o hotelovou dovolenou. Ale měli jsme štěstí, protože hotel byl fakt super. Bylo tam i pár obchodů se suvenýry, fitcenrum, masáže... Každopádně nejvíce nás nadchla pláž, vždycky si do Egypta vezměte potápěčské brýle a šnorchl. Z pozorování pomořského světa budete mít husí kůži, ať už z krásy či strachu. Byli zde třeba murény, rejnoci nebo jedovaté ryby perutýni. Taky je možná fajn mít nějaký atlas ryb Rudého moře, protože je hezké vědět, co sledujete. I teď po dovolené se něco takového chystám koupit.
              Rozhodli jsme se, že pojedeme na nějaký výlet. Měli jsme omezené množství Obrazekpeněz, tak jsme si vybrali, pro nás k udivení, nejlevnější jednodenní výlet na pyramidy do Kahiry. Cesta trvala 6 hodin,ale stálo to za to. Vyjížděli jsme ve 2 ráno a vratili jsme se asi ve 23:00. V Kahiře jsme navštívili egyptologické muzeum, které má největší sbírku na světě, kdyby jsme u každého exponátu stáli minutu, prohlídka by trvala asi 80dní, dále papyrusovou výrobnu a parfumerii, zašli jsme si na oběd, který byl v ceně, ale hlavně jsme viděli jeden z divů světa - Pyramidy v Gíze. Počáteční zklamání z tohoObrazek, že jen co končí poušť, začínají špinavá sídliště (asi 500m od pyramid a tak 150m od sfingy) vyměnil pocit o přemýšlení nad lidskou malostí. Z dálky pyramdy vypadají normální, ale jakmile jste pod nimi, měříte asi jako jeden kvádr, který však minimálně váží tunu, nejtěžší pak asi 70tun. Jsou vysoké kolem 136m a videli jsme tři hlavní (Cheopsova, Rachefova, Mankauerova) a 3 od jejich žen. Ovšem dohromady v Egyptě je jich asi 80, nadohled jich bylo 5. Neskutečné vedro a mnoho lidí, do toho neoblomní místní (jen muži, ženy nejsou venku moc vidět), co se za bakšiš chtějí s vámi fotit, svézt vás na velbloudovi a tváří se úplě ok, když vy umírate na vedro. Největší socha na světě sfinga měří asi 78m a má ustřelený nos a velikánské tlapy - věci, které utkvěli v paměti. V areálu se přejíždí autobusem, protože chodit po pouští na přímém slunci do kopce z kopce, když nejste zvyklí se opravdu nevyplatí.
                 Kdybych to měla srovnat s Tunisem, tak bych řekla, že dovolená celkově byla kapičku lepší pokud srovnáme plusy a minusy a každopádně mnohem lepší než v Turecku. Nebojte se Egypta a už vůbec ne Taby, je to zcela jiný svět!

Obrazek

-------------------------------------------------------------------------------------
Odpověď na komentář od Pepek:
V Turcku se mi líbilo, ale proti Egyptu je to slabota. Začíná to hotelem a pláží konče. Jídlo v Turecku se nedalo jíst a bylo ho po skromnu. Pokud jste se chtěli vykoupat ve fakt čisté a pěkné vodě, museli jste hledat. Před hotelem byla pláž škaredá. Ale zase je pravda, že tam je město s obchody, to v Tabě nenajdete. Ale jsem ráda, že jsem viděla obojí. Děkuju za věrnost, jste jediný pavidelný návštěvník o kterém vím


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pepek - Egypt kontra Turecko

5. 10. 2008 11:12

je to super, ale proč se Vám nelíbilo v Turecku?